Uncategorized

Innerlijke strijd..

De laatste tijd begint dit onderwerp steeds meer duidelijk te worden bij mij. Dat je jezelf moet afhouden van hetgeen verboden is, leek mij in eerste instantie niet meer dan logisch. Natuurlijk, je dient de voorschriften van Allah na te volgen en je bezig te houden met waar Hij de Verhevene van houdt, maar hoe houd je dat toch vol? Ik vond het zo moeilijk om structureel de mushaf in handen te nemen en eruit te lezen. Ik had er zo’n moeite mee om bepaalde zaken achterwege te laten en me te richten op wat echt belangrijk is. Ik heb ook gemerkt dat in de afgelopen tijd het niveau van mijn imane (voor hoever je dat überhaupt kunt categoriseren tot een niveau) ontzettend omlaag gedonderd was/is. Ik voelde me steeds meer verwijderd staan van Allah subhaanahu wa ta’ala, maar toen ik eenmaal begon te beseffen dat ik eigenlijk zo vaak de makkelijke wegen koos in plaats van me in te spannen op de Weg naar Hem, is het lichtje eindelijk beginnen te schemeren. Schemeren, ja. Moge Allah de Weg naar het Paradijs voor mij en voor een ieder van jullie belichten zodat we niet verdwaald raken en met volledige focus Zijn Pad zullen bewandelen.

Ik denk dat velen met mij het Tevreden stellen van Allah als uiteindelijke doel hebben, maar voor mij is het alsof ik nu pas begin te begrijpen, waarom je daarop gefocust moet zijn. Begrijp me niet verkeerd, ik ben nog lang niet waar ik zijn moet en dat ik meer tot bezinning begin te komen is niet iets waarmee ik wil pronken, maar juist omdat ik voor mezelf wens wat ik voor een ander wens schrijf ik deze blog.
Vaak hoorde ik ook in mijn omgeving dat zusters zich nog maar moeilijk konden inspannen om extra daden van aanbidding te verrichten. Onderlinge zusterbanden gingen dan ook voornamelijk over wat onbelangrijk was dan wat wel belangrijk is. En als het over de deen gaat, was het het bespreken van de ernst van de situatie waar we in terecht zijn gekomen. Maar hoe nu verder?
Het belangrijkste vind ik, is dat je moet beseffen dat het een strijd is. Dat wanneer je lui bent iets te doen, dat je dat gevoel moet overmeesteren. Dat wanneer je jezelf wijs maakt dat je het stap voor stap moet doen, dat je gewoon moet beginnen. Dat als je denkt dat je even geen tijd hebt, dat je de tijd maar maakt. Doe het! Hoe vaker je het tegenovergestelde doet van hetgeen je ingefluisterd wordt en de zonde je ziel je aanspoort te begaan des te sterker je begint te worden. De aanbidding wordt een gewoonte en de concentratie is veel meer aanwezig, omdat nu hetgeen voor jou belangrijk is geworden, hetgeen is waarvoor je geschapen bent. Jouw lichaam en ziel zijn gemaakt om de Heer der Werelden te gehoorzamen, hoe meer het een gewoonte wordt, des te meer rust je zult ervaren. Was je altijd moe? Dit zal verdwijnen? Voelde je je depressief? Het zal verdwijnen, inshaa’Allaah.

Om een idee te geven van welke daden je hart zullen verruimen en je weer een boost zullen geven die je nodig hebt om meer te doen, zal ik hieronder even een aantal tips geven. Deze zijn op de eerste plaats naar mezelf gericht en dan naar jullie.

– Het Fadjr gebed.
Eigenlijk telt deze niet als vrijwillige daad, maar ik wil benadrukken dat wanneer je moeite hebt met het verrichten van dit gebed, dat het wellicht een tip is om je optiek omtrent dit gebed een beetje aan te passen. Het wordt namelijk snel gezien als het moeilijkste gebed om voor op te staan, terwijl je dat idee uit je hoofd moet zetten. Zie het als het gebed dat jij nodig hebt om sterker te worden. Het gebed dat je nodig hebt om recht te hebben op de bescherming van jouw Heer. Het gebed dat je intentie gedurende de dag bij elke daad van aanbidding puur zal maken/houden. Jij hebt dit gebed nodig om succes te boeken. Je bent afhankelijk van dit gebed. Zet de knop om. Sta op als de wekker gaat, omdat je de strijd wilt winnen!

 

– De ochtend en avond smeekbeden.

Sinds kort probeer ik dit echt vast te houden en ik ervaar echt een rust gedurende de dag en de nacht. Het gevoel dat wat mij ook zou overkomen, enkel gebeurt met de Wil van Allah. Dat ik mag profiteren van Zijn Bescherming. Het is een heel fijn gevoel en tegelijkertijd brengt het ook zekerheid mee. En juist, omdat ik mij door deze adhkaar (smeekbeden) veilig voel, voel ik mij weer sterker om de strijd niet op te geven. Go for it!

 

– Tasbeeh
Het prijzen van Allah na het gebed. Het zeggen van: 33x subhaan Allaah, 33x alhamdulillaah, 33x Allahu Akbar.
Het is een beetje psychologisch, maar als je weet dat je na je gebed nog even blijft zitten om deze smeekbeden te verrichten, zullen je gedachten minder snel afdwalen tijdens het gebed naar iets wat je nog moet doen. Je bent nu namelijk even bezig en daarna ben je ook nog even bezig.

 

– Herhalen/memoriseren van de Qur’an

Kies een dag in de week uit met je partner of met je beste vriendin om met elkaar even een kwartier tot halfuur samen te komen. Gedurende de hele week pak je het herhalen weer op of begin je aan het leren van een nieuwe surah. Wanneer je samenkomt, moet je het afgesproken huiswerk aan elkaar voordragen. Je kunt het ook alleen doen, maar hoe mooi is het om met een ander te wedijveren? Ik houd ervan!
– Reciteren van surat al Mulk voor het slapen gaan

Gun jezelf rust na je dood en vergeving van je Heer en reciteer deze surah voor je gaat slapen. Moge Allaah de bestraffing van het graf van ons afhouden, aameen.

Als laatste wil ik nog zeggen en wallah, het is echt eerst naar mezelf gericht: Zie de daden van aanbidding niet als iets waar je tijd voor moet maken, maar zie het als iets wat je moet doen en waarom je voor andere zaken tijd moet maken. Alles draait om de aanbidding en niet dat de aanbidding draait om al het andere.

Ik houd van jullie omwille van Allaah ❤

Wil jij ook een belangrijke tip met mij delen? Laat het achter hieronder bij de comments! Djazaakum Allahu khayran!

 

3 gedachten over “Innerlijke strijd..

  1. Salaam alaikom. Ik zit inderdaad ook met hetzelfde probleem. De ene keer bidik het gebed geconcentreerd en vol overtuiging en de andere keer zit shajtaan steeds te fluisteren: sneller sneller. Wat me helpt om het gebed vol conconcentratie te bidden is voordat ik begin tegen mezelf te zeggen: je bent nu alleen hier. Allah kijkt naar je dus doe je best! Moge Allah ons helpen van onze luiheid af te komen. Aameen

    1. Wa ‘alaykumu salaam wa rahmatullaah,
      Dat is een heel goed punt! Voor het gebed even concentreren voordat je gelijk uit automatisme de takbeer doet, is echt een goed punt om bij stil te staan. Djazaaki Laahu khayran, schat!

Plaats een reactie