De vrome voorgangers ..

Sterk blijven is moeilijk! 

Ik blijf het proberen, maar het gaat telkens mis. 

Het is moeilijk! Niemand zal zeggen, jawel je moet het gewoon doen. Als je denkt dat het makkelijk is, dan doe je iets fout. Vasthouden aan bepaalde routine handelingen worden misschien makkelijker, maar het concept blijft moeilijk. Het is hard werken. Het is strijden.

We weten allemaal dat we niet perfect zijn en dat we dat ook nooit zullen zijn. Maar toch, als het gaat om aanbidding hebben we vaak de illusie dat we het perfect moeten doen. Ik schreef een keer in een ander artikel dat als Allah van ons had gewild dat we het perfect zouden doen, dat we dan engelen waren geweest. En zelfs zij zullen als het Uur is gekomen zeggen dat ze Allah niet genoeg hebben aanbeden. Allaah subhanahu wa ta’ala verwacht niet van ons dat we het perfect doen, maar dat we het proberen. 

Wat moet je doen waardoor het niet misgaat? Mijn advies: consistent zijn. Houd vast aan bepaalde aanbiddingen die je elke dag herhaalt. Bijvoorbeeld elke dag 1 bladzijde lezen uit de Qur’an. Houd vast aan een aanbidding die voor jou haalbaar is en die jij enkel en alleen voor Allaah doet. Niet om indruk te maken op anderen, een compliment te krijgen of per se een voldoening eruit te halen. Er zijn vrome voorgangers die 30 jaar zichzelf hebben verplicht om het nachtgebed te verrichten alvorens ze ervan begonnen te houden. Het voeden van je ziel is niet altijd makkelijk, sterker nog het is vaker een strijd die je voert dan een zorgeloos leven. Maar verwachten degenen die geloven dat zij slechts hoeven te zeggen wij geloven en dat zij dan met rust worden gelaten? Een bekend vers, toch vergeten we het vaak. Zet door. Jij kan dit. Het is immers de enige reden waarvoor je bent geschapen. 

Zorg ervoor dat je prioriteiten maakt. Aan het begin van de dag heb je de meeste energie, verpest die niet door als eerst op Facebook, Instagram of YouTube te neuzen. Niemand zegt dat je dat helemaal niet moet doen, maar weeg af wat belangrijker is en wat prioriteit heeft. Die bladzijde wat je wilt lezen elke dag heeft ineens de perfecte timing gekregen. Als je je telefoon ontgrendeld, open dan gelijk de Quran app en begin te lezen of in ieder geval tot hoever je komt. Je dag begint gelijk goed en je bent rijk aan imane en energie. Wist je trouwens dat een goede daad een andere goede daad laat volgen? Door de energie die je ervan krijgt wil je gelijk meer doen. Zorg dat dit een motivatie wordt. Je hoeft hier niet altijd meteen gehoor aan te geven, maar je kan wel plannen wanneer je de volgende daad van aanbidding gaat verrichten. Na de lunch bijvoorbeeld, even een moment nemen en Allah te vragen om vergeving en te danken voor al het goede waar je dagen mee gevuld zijn en al het slechte waar Hij je van behoed heeft. Op het moment dat je jezelf weer langzaam op de rit helpt en je van de hak op de tak springt omdat je zoveel mogelijk wilt doen, kan dit heel snel een negatief effect hebben. Dit kan namelijk een val worden van de shaytan. Je gaat er steeds meer op in en voor je het weet, mis je ‘het gewone’, waar zowel jij als je ziel aan gewend zijn. Zorg er daarom voor dat je geleidelijk bepaalde veranderingen hanteert en geleidelijk eraan gewend raakt. 

Geef jezelf de tijd om te wennen aan een daad van aanbidding, zodat je ervan zal leren houden totdat je niet meer weet hoe het is om zonder te leven.

Zorg ervoor dat je: 

– intentie altijd puur is

– gefocust bent

– jezelf bezighoudt

– niet denkt, ik heb al wat gedaan. Nederigheid is belangrijk!

– en last but not least: niet vergeet dat je het nooit perfect zult doen. Je probeert het, je doet je best.

Heb vertrouwen erin dat Allah jou bijstaat en heb het besef dat de shaytan er alles aan doet om je op het dwaalspoor te krijgen, dat is immers de enige reden waarvoor hij uitstel heeft gevraagd en iets anders doet hij niet! En samen met je zusters zit je op dezelfde weg, dus help elkaar een handje. We hebben elkaar nodig. 

Wil jij ook advies delen? Een tip geven of wil je je verhaal doen, omdat je zelf wat meer tips kan gebruiken, laat dan een reactie achter hieronder.

Heel veel liefs van mij! 

Plaats een reactie