Uncategorized

Ad Deenu Naseeha – De godsdienst is het adviseren.

Een ieder van ons is wel eens geadviseerd om het goede te doen. Een bepaalde daad die je verrichtte die je waarschijnlijk beter kon laten. Misschien was je vandaag nog geadviseerd? Of van de week. Wat deed dat met jou? Was het eerste wat je dacht, dat de persoon die je adviseerde het goede met jou voor had? Of was het gevoel sterker, dat je haar ook wel een advies zou willen geven, want zij doet ook niet alles correct.

Tamiem ibn Aws a-Ddaarie radiya-llaahu ‘anhu heeft verhaald, dat de Profeet salla-llaahu ‘alayhi wa-sallam gezegd heeft: “De godsdienst is het adviseren (dat zei hij driemaal)” Wij zeiden: “Jegens wie, o Boodschapper van Allaah?” Hij salla-llaahu ‘alayhi wa-sallam zei: “Jegens Allaah, en voor Zijn Boek, en jegens Zijn Boodschapper, en jegens de imaams van de moslims, en jegens de algemenen onder hen.”  Overgeleverd door Muslim.

Let wel, dat de Profeet salla-llaahu ‘alayhi wa-sallam drie maal herhaalde, dat de godsdienst het adviseren is. Wanneer het om belangrijke zaken ging, benadrukte hij deze altijd door ze drie maal achtereenvolgend te benoemen of vaker (om de zelfde reden).

Wat ik wil zeggen is, neem het advies wat je krijgt altijd ter harte en als het in overeenstemming is met de Qur’an en de sunnah probeer het dan op te volgen. Open de oren van je hart, je zult genegenheid voelen jegens de zuster die jou aanspoorde tot het goede. Het zal de band omwille van Allaah versterken en denk niet, want de shaytan je wilt doen geloven, namelijk dat zij enkel jouw tekortkomingen ziet en jou enkel aanpakt op wat je fout doet. Maar, denk het tegenovergestelde. Verwacht het goede van haar, want zij volgt een verplichting na. En wees ervan overtuigd, dat zij er voor wilt zorgen dat jullie tezamen onder de Schaduw van Allah mogen vertoeven op de Dag dat er geen schaduw zal zijn behalve de Zijne. En eerlijk, wat heb je te verliezen als je haar advies navolgt? Als ik mag antwoorden op deze vraag: Helemaal niets! Je boekt juist vooruitgang, je hebt juist wat te verliezen als je door zou gaan met die verboden zaak.

En weet, dat het adviseren, het aansporen tot het goede de meest nobele gedragscode binnen de Islaam is, en een van de pilaren van zuivere broederschap. Laat jezelf er dan ook niet van weerhouden om je zuster te adviseren. Laat je niet afhouden door het denken van, ‘ze ziet me al aankomen’, of ‘ik doe zelf ook nog van alles fout’, wees nederig in jouw woorden naar haar, want de woorden die uit je hart komen en met zorg worden uitgekozen zullen eerder aangenomen worden dan wanneer je hardvochtig bent. Spreek tot haar zoals jezelf aangesproken zou willen worden.

 

Dus neem kennis van hoe je advies dient te geven en zorg ervoor dat hetgeen je over adviseerde conform de juiste regelgeving is.

 

En dan als als laatste mijn advies, met een knipoogje:

image

Plaats een reactie