Uncategorized

Tips&Tricks: Hoe geef je een naseeha?

Een paar weken geleden schreef ik een stukje over het belang van naseeha geven en hoe ermee om te gaan als je het krijgt. Ik kreeg na aanleiding daarvan vragen om een blog te schrijven met tips over hoe naseeha gegeven dient te worden.

Vandaar dus deze blog. Ik wil wel erbij zeggen, het zijn vijf punten inshaa’Allaah,  maar beknopt. Het is de bedoeling dat je hierdoor bewuster wordt van hoe je over kunt komen bij een ander,  maar vooral ook wat je zelf wilt bereiken met het geven van advies. Ga aan de hand van dit dus ook verder kennis opdoen hierover, mijn bedoeling is enkel om mezelf en jullie te vermanen. Ik geef geen les. Moge Allaah mij verwijderd houden van de zonden en leiden naar standvastigheid op de Juiste Weg, aameen.

IMG_20140416_213303

Bismillaah,

1.  De intentie.
Allereerst dien je je intentie te controleren. Deze behoort enkel omwille van Allaah te zijn. Wanneer je dit doet om jezelf boven de ander te plaatsen of om men jouw goedheid te laten zien, dan zit je op de verkeerde weg.
Laat jouw liefde voor de Voorschriften van Allaah de reden zijn van het aanspreken van je zusters. Werk samen naar het Paradijs.
Zorg er dus ook voor dat hetgeen  waarover je adviseert conform de Qur’an en de Sunnah is.

2. De woorden.
Kies die beste woorden uit. Mooie woorden die het hart zullen verzachten. Een oprecht persoon behoort vriendelijk, zacht en welgemanierd te zijn in het geven van advies.
Vergeet niet: dat jij naseeha geeft en dus geen bevel uitspreekt.

3. Het moment.
Kies het geschikte tijdstip en de geschikte plek. Dit alleen al heeft ontzettend veel invloed op de acceptatie van de naseeha. Kijk dus eerst of er niemand verder bij is, geef de naseeha privé. En of de ruimte er geschikt voor is. Kijk ook naar de gemoedstoestand van de persoon: moe, verdrietig, hoofdpijn etc.
*Het zou eventueel ook in het openbaar kunnen, als het dringend is en niet kan wachten. Op zo’n moment kun je tegen een aantal zusters spreken om je naseeha ter gehore te brengen, zonder de persoon specifiek te benoemen. Zo lijkt de naseeha naar de hele groep, maar is het voornamelijk naar een persoon specifiek.

4. Keep calm.
Ongeacht de reactie van je zuster: blijf netjes en correct. Als de persoon boos wordt vul dan niet zelf haar gevoel in. Zeg tegen jezelf dat je gedaan hebt wat je kon en dat de Leiding van Allah komt.
Probeer excuses te bedenken voor haar, zodat je niet slechte vermoedens gaat krijgen. Moge Allah ons allen leiden,  aameen. Is de persoon juist wel blij met je advies, sta elkaar dan bij. Er is vast ook iets waar jij hulp bij nodig hebt en zij beter kan. Moge Allah de band hoe dan ook versterken, aameen.

5. De gunsten.
– Het geven van naseeha is een teken van ware zusterschap.
– Dat je iemand adviseert betekent niet dat je je bezighoudt met de fouten van anderen, maar dat je iemand wilt wijzen op een nalatigheid die wellicht de dienaar niet was opgevallen of niet van op de hoogte was. Je wenst immers voor je zuster, hetgeen je voor jezelf wenst.
– Je verbetert elkaar, waardoor je samen beter wordt.
– De liefde omwille van Allah zal toenemen en het zal jullie plaatsen met de Wil van Allah onder Zijn Schaduw, de Dag dat er geen schaduw zal zijn behalve de Zijne.

* “Jullie zijn de beste gemeenschap die ooit is voortgebracht voor de mensen, opdat jullie het goede verkondigen en het slechte afraden en in Allah geloven.” -Surah aali imraan, ayah 110- *
* “Helpt elkander in het verrichten van het goede en helpt elkander niet in het verrichten van zonde en agressie.” -Surah al maa’idah, ayah 2- *

Al het goede komt van Allah en het slechte komt van mij en de shaytaan.
Baarak Allaahu feekum voor het lezen en inshaa’Allaah tot snel weer! Laten jullie weten wat jullie ervan vinden?
Xx

2 gedachten over “Tips&Tricks: Hoe geef je een naseeha?

Plaats een reactie